Dansbandens historia

Innan dansbanden slog igenom dansade man till olika jazzorkestrar. Dansintresserade i Stockholm gick på Nalen, ett inneställe som var populärt från mitten av 1930-talet till slutet av 1960-talet. Här träffades dansintresserade ungdomar för att lyssna på och dansa till jazzmusik. När jazzmusiken avtog blev rock- och popmusiken stor, och många svenska dansband gick under den termen. Innan den nuvarande benämningen dansband blev etablerat gick de även under svensktoppsband.

1970-talet

Detta årtionde var dansbandsmusikens glansperiod. Många nya band etablerades och några av dem var Ingmar Nordströms, Torleifs, Flamingokvintetten, Wizex. De svenska folkparkerna var väl besökta av dansande par och det var där dansbanden spelade. På somrarna dansades det utanför på dansgolvet och på vintrarna var det inomhus i Folkets hus som gällde. Det har funnits som mest cirka 800 dansband i Sverige, och då spelade de på heltid. Under slutet av 1990-talet minskade antalet och var då nere på omkring 500 stycken heltidsspelande dansband.

1980-tal

Under detta årtionde kom discomusiken att dominera, både på hitlistorna och på dansgolvet. Dansband som till exempel Sten & Stanley försökte efterlikna både gällande sound och klädstil. Tyvärr blev det inga större framgångar och nu började det pratas om ”dansbandsdöden”. Flera dansband upphörde och de som överlevde var de som spelade på heltid. De populäraste dansbanden under denna tid var Vikingarna med Christer Sjögren som sångare och Matz Bladhs och de spelade nu på stadshotell och på båtkryssningar. Det blev populärt både för unga och gamla att åka med exempelvis ”Cinderella” som trafikerar Stockholm – Helsingfors.

1990-tal

I och med att discomusikens storhetstid försvann i slutet av 1980-talet fick dansmusiken ett upplyft. SVT började bjuda in dansband som husband i olika program. I det populära tv-programmet ”Bingolotto” blev det också vanligt med dansband som gäster. Det blev även vanligare med kvinnliga sångerskor som till exempel Lotta Engberg, Kicki Danielsson och Charlotte Nilsson.