Olika genrer av populärmusik

Den finns många genrer som faller under populärmusik och här är förslag på några.

New Wave

Denna musikstil är en bred genre, som blev populär i mitten av 1970-talet. New Wave förknippas även med punkbandens musik, efter att de blivit bättre musiker. Detta gäller grupper som Ramones, The Police, Talking Heads, Elvis Costello, Blondies och många fler. Det karakteristiska för New Wave-texterna är att de är mycket ifrågasättande, och påminner om reggae och punk.

Indiepop

Denna genre är en förkortning till independent, och namnet hade sitt ursprung i Storbritannien. Efter punken dök flera små independentbolag upp och det största indiebandet under 1980-talet var ”The Smiths”, där John Morrissey var sångare. Deras musik var okonstlad och texterna intellektuella, med viss samhällskritik mot Storbritannien och dess ledare Margaret Thatcher. Gitarren var det instrument som dominerade och grupperna influerades av exempelvis ”The Kinks” och ”Beatles”. Senare kom ”Blur” och ”Oasis” att bli några av Storbritanniens mest omtalade och framgångsrika band.

Progressiv house

Denna musikstil kan sägas vara en undergenre till house. Men den progressiva housemusiken är mer experimentell och djup. ”Avicci” (Tim Bergling) var en svensk DJ inom genren, han blev världskänd, och hade stora uppträdanden över hela världen med fullsålda hus. Den elektroniska musiken fick sin popularitet under 2010-talet och Avicci var en av de bästa inom genren under 2011–2015.

Tim Bergling

Redan som sextonåring inledde Tim Bergling sin karriär, då han la upp remixer av elektronisk musik på olika internetforum, och det ledde i sin tur till ett skivkontrakt. Hans genombrott kom med låten ”Levels” (2011), och den blev en stor hit inte bara i Sverige utan också internationellt. Efter det gjorde han mängder med populära och dansvänliga låtar. Singeln ”Wake Me Up”, blev hans största hit och låten låg fjorton veckor i rad på Billboardlistan. Låten var också den som spelades mest på Spotify. Tyvärr begick Tim Bergling självmord, endast 28 år gammal i Muskat Oman år 2018.